Masopust – průběh masopustu, tvoření, inspirace

MASOPUST

Když se řekne masopust, většině lidí se vybaví, že bychom neměli jíst maso, prostě půst. Opak je ale pravdou. Slovo masopust není odvozeno od slova postit se, ale je spojeno se slovem pustit, opustit – opustit od masa. Přestože to zní až nelogicky, je to opravdu tak.

KDY ZAČÍNÁ MASOPUT

Začátek masopustu je jasný, ten se počítá od svátků Tří králů. Co se ale týká konce masopustu, tady už je to o něco složitější. Protože se termín masopustu počítá podle Velikonoc a ty jsou pohyblivým svátkem, je i konec masopustního období každý rok jiný.

Masopust končí Popeleční středou, která je vždy 46 dní před Velikonoční nedělí a zahajuje postní období. V letošním roce (2022) vychází Popeleční středa na 2. března a nás budou zajímat dny, které této středě předchází. Tyto tři dny bývaly dříve považovány za masopust a až později se toto pojmenování přeneslo na delší období, které je právě typické pořádáním plesů, zábav a zabijačkovými hody. Proto se výraz masopust zdá mnohým až nelogický. Právě tyto tři dny, kdy je veselí nejbujařejší můžeme znát pod dalšími názvy jako je fašank, šibřinky, končiny nebo vostatky či ostatky.

Výpočet samotných Velikonoc není složitý, Velikonoce vychází na neděli po prvním jarním úplňku, tedy po 16. dubnu (2022). Pokud vyjde tento den (úplněk) na neděli, Velikonoce se slaví, až neděli následující. První neděle po jarním úplňku je 17. dubna (2022), v tento den slavíme letos i Velikonoce. Velikonoční pondělí je 18. dubna. Dost ale bylo počítání a Velikonoc, vraťme se k masopustnímu období, svátku zábavy, veselí, jídla.

PRŮBĚH MASOPUSTU

Příprava na masopust začínala vždy již ve čtvrtek před masopustní nedělí. Tomuto čtvrtku se říká Tučný čtvrtek nebo taky „tučňák“. V tento den měli lidé jíst a pít, co jim hrdo ráčí, aby byli celý rok při síle. Na oběd se podávalo (spíš v bohatších rodinách) pečené vepřové maso, knedlíky a zelí a pilo se pivo. Tučný čtvrtek letos vychází na 24. února. V tento den se také dělaly zabíjačky.

Hlavní zábava bývala vždy v Masopustní neděli (letos připadá na 27. února 2022), této neděli se proto říkalo i „taneční“. Po vydatném obědě se všichni připravovali na večerní tancovačku, která často trvala až do rána. V pondělí pak taneční zábava pokračovala – konaly se „mužovské bály“, kam mohly pouze vdané ženy a ženatí muži. Svobodní lidé měli vstup zakázaný. Tradičním jídlem byly smažené koblihy. My je dnes s oblibou plníme povidly, ale naši předci používali hlavně meruňkovou marmeládu. Čerstvě usmažené zlaté koblihy měly připomínat slunce, kterého zrovna v únoru bývalo poskromnu. Znáte ten fígl, aby se olej při smažení nepřepaloval? Stačí do oleje přidat nakrájené kousky čerstvé mrkve. Do smažení masopustních koblih jsme se pustili se sestrou podle receptu z Kuchařky pro dceru. A povedlo se, co říkáte? 

Vrcholem celého masopustního období Masopustní úterý, kdy se konal maškarní průvod masek. Ten procházel celou vesnicí, od stavení ke stavení se zpívalo, pilo, hrálo na hudební nástroje… Hospodyňky kromě koblih pekly boží milosti, koláče, trdelníky, fiále nebo smažené šišky ze stejného těsta jako koblihy. Hojně se pilo pivo, víno a slivovice.

Celé masopustní veselí končí přesně o půlnoci, kdy ponocný zatroubí na roh a všichni se rozejdou domů. Další den už je Popeleční středa a začíná postní období.

Tradice karnevalů je známa po celém světě. Ten nejznámější můžete navštívit v Itálii nebo přímo v Rio de Janieru.

MASOPUSTNÍ PRŮVOD

V průvodu můžete vidět nejrůznější masky, čím bizarnější, tím lepší. K tradičním maskám patří medvěd s medvědářem, kůň (klibna), ras, masopust, slaměný, laufr, žitnej, kominíci, bába s nůší, žid, turek, ženich s nevěstou, cikánka, šašek a mnoho dalších. Díky maskám se mohli lidé poddávat nezávazné zábavě, kterou by si jinak nedovolili.

Detailnější popis jednotlivých masek v masopustním průvodu si můžete přečíst v článku Masky v maspoustním průvodu.

Masek může být v průvodu celá řada, některé masky se v průběhu let vytratily, jiné zase přibyly. Průvod doprovází také hudebníci, takže se zpívalo, tancovalo a veselilo.

MASOPUSTNÍ TVOŘENÍ

Masky v masopustním průvodu jsou docela složité na výrobu, my si ale můžeme vytvořit jednoduché škrabošky, které nás spíše přenesou do Benátek, kde jsou tyto masky pro karneval typické. Z letní grilovačky vám doma jistě zůstaly papírové talíře. Stačí ho rozpůlit, vystřihnout kolečka na oči a ozdobit různými nálepkami, barevnými kamínky nebo peříčky.

Druhou masku, kterou si s dětmi můžete vytvořit je maska, při které se pouze obkreslí ruce, vystřihnou se a slepí k sobě. Dozdobit je můžete zase nálepkami, masku vybarvit nebo použít přímo barevným papír. Do této aktivity můžete jistě zapojit i ty nejmenší děti.
Aktivit, které se týkají masopustního tvoření je spousta, důležité je dětem hravou formou přiblížit zvyky a tradice, které máme. Můžete si vyrobit loutky, sehrát si vlastní masopustní průvod nebo si alespoň vymalovat omalovánky s touto tématikou. Pro starší děti můžete využít aktivity s papírovými koláči, kde už děti počítají, učí se, co je půl, čtvrt… Několik krásných obrázků a také aktivit najdete na facebookové stránce Čižečková dílna, kde jsou dva sobory ke stažení: Čížečková dílna – MASOPUST.

Jak se dá oslavit masopust s dětmi? Usmažte koblihy, udělejte si tradiční masopustní oběd, oblečte se společně do masek nebo uspořádejte malý maškarní bál svým dětem a jejich kamarádům. Vyrobte si masky, vymalujte omalovánky, povídejte si o masopustní tradici. Děti si to určitě skvěle užijí a vy společně s nimi. Tvořte svým dětem nezapomenutelné vzpomínky – od jara do zimy.

Add to cart

Od jara do zimy

Ilustrované album plné inspirace pro aktivity s dětmi. Uchovejte si své vzpomínky a zabavte se společně napříč ročními obdobími! Prohlédněte si knihu ZDE.